Citrin

Citrin je naziv za kvarc čija boja varira od blijedo žute do smeđe. U prirodi je vrlo rijedak, većina komercijalnih citrina su toplinski obrađeni ametisti ili dimi kvarc. Gotovo je nemoguće na osnovu izgleda razlikovati topaz od citrina, ali je razlika u tvrdoći. Citrin se često može naći kao nečist s mješavinom željeza. Brazil je vodeći proizvođač citrina. Ime citrin potječe od latinskog citrina, što znači "žuti", te ima isto porijeklo kao riječ "limun" (citron).

Boja citrina rezultat je tragova željeza u kristalnoj strukturi. Citrin je varijetet kvarca, također poznat kao "kamen uspjeha" ili "trgovinski kamen" zbog vjerovanja da može privući bogatstvo i uspjeh svojim nosiocima.

Ovaj kamen također je cijenjen zbog svojih navodnih ljekovitih svojstava i često se koristi u metafizičkim i holističkim praksama. Vjeruje se da citrin može poboljšati osobnu snagu, samopouzdanje i pomoći u prevladavanju strahova i fobija.

Citrin se često koristi u nakitu, a njegova privlačna boja i prozirnost čine ga popularnim izborom za prstenje, ogrlice, narukvice i druge vrste nakita. Ovaj kamen također je omiljen među kolekcionarima minerala i ljubiteljima kristala.

Kao i kod svih prirodnih kamena, kvaliteta citrina može varirati, a njegova vrijednost obično ovisi o boji, prozirnosti i porijeklu. Prirodni citrini su rijetki u usporedbi s toplinski obrađenim ametistima koji se često prodaju kao citrini na tržištu.

Što se tiče održavanja, citrin je prilično čvrst kamen, što znači da je otporan na ogrebotine i oštećenja, što ga čini prikladnim za svakodnevno nošenje. Ipak, preporučljivo je izbjegavati izlaganje jakoj svjetlosti ili toplini kako biste sačuvali boju i sjaj kamena.

Dosadašnja saznanja o citrinu u Bosni i Hercegovini govore o tome da je trenutno jedino nalazište ovog varijeteta kvarca u okolici Kreševa.

KONTAKT: ŽARKO BEŠLIĆ tajnik udruge +387 (0) 63 812 122 zarko@kresevski-citrin.ba

© 2023 Copyright: Kreševski citrin Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.