O nama

Zavičajna udruga „Kreševski citrin“

Općina Kreševo, promatrana kroz povijest, obilovala je raznim rudama, nalazištima i vrijednim radnicima. Eksploatacija tih ruda bila je prisutna još u doba Dubrovačke Republike. Ta strast prema mineralima i rudama vjerojatno se prenijela na današnje generacije, iako u nešto drugačijem obliku.

Manja grupa zaljubljenika u prirodu i prirodna bogatstva posvećuje dio svog slobodnog vremena tražeći i proučavajući različite minerale i kristale na području naše općine i šire. Ova grupa entuzijasta djelovala je kroz planinarsko društvo Kreševo i organizirala "Međunarodni sajam kristala i minerala" u Kreševu (tada već četiri godine). Nakon održanih sajmova, lokalno stanovništvo je imalo priliku upoznati se s ljepotom izloženih proizvoda, njihovom poviješću, pričama ljudi koji ih pronalaze, te je došlo do druženja i stvaranja novih prijateljstava. Kao rezultat toga, interes za ovu vrstu "rekreacije" značajno se povećao. Iz toga je proizašla ideja o osnivanju udruge. Osnivačka skupština udruge, pod nazivom "KREŠEVSKI CITRIN", održana je 12. prosinca 2007. godine, prilikom čega su izabrana tijela udruge:

Predsjednik - Jozo Puljić

Tajnik - Žarko Bešlić

Predsjednik predsjedništva - Alojz Filipović

Rizničar - Ivica Miletić

Udruga je službeno registrirana 7. siječnja 2008. godine i danas broji oko 60 članova. Radni prostor, smješten na adresi Fra Grge Martića br. 44, dobili smo na korištenje od općine. Prostor se prostire na otprilike 20 četvornih metara, a jedan dio je uređen kao izložbeni prostor. Na taj način, stanovnici naše općine, kao i posjetitelji, imaju priliku svakodnevno pogledati dio pronađenih minerala i kristala s naših planina. Što se tiče naših planova za budući rad, planiramo nastaviti s organizacijom međunarodnih sajmova koji su već sada postali tradicionalni događaji. Posebnu pažnju usmjerit ćemo na rad s djecom i mladima, posebno učenicima osnovnih škola. Naš cilj je privući što više djece i potaknuti ih na učenje kroz druženje u prirodi te probuditi njihovu strast prema mineralima i kristalima. Želimo prenijeti svoje znanje i tako ih udaljiti od ulica i kafića, što je izuzetno važno u današnjem vremenu. Nastavit ćemo surađivati s drugim udrugama u našoj općini. Na kraju, pozivamo sve zainteresirane da se pridruže udruzi i time doprinesu boljem i kvalitetnijem radu.

KONTAKT: ŽARKO BEŠLIĆ tajnik udruge +387 (0) 63 812 122 zarko@kresevski-citrin.ba

© 2023 Copyright: Kreševski citrin Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.