Sajam minerala

Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja

Zavičajna udruga Kreševski citrin organizira ovaj jedinstveni sajam na prostorima Bosne i Hercegovine. Svake godine oko 50 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Češke i Austrije izlaže svoje minerale, stijene i fosile koji oduševljavaju raznolikošću boja, oblika i veličina te predstavljaju iznenađenje za sve posjetitelje. Veseli nas sve veći broj izlagača iz BiH, posebno mladih, što je rezultiralo osnivanjem udruge Citrin u Kreševu koja se bavi edukacijom, prikupljanjem minerala, stijena, fosila i njihovom zaštitom na prostorima Srednje bosanskih škriljavih planina. Minerali i kristali Srednjobosanskog škriljavog gorja, poput hijalofana, kvarca-čađavca, prozirca, citrina, tetraedrita, realgara, auripigmenta, fluorita, azurita, malahita, pirita i mnogih drugih, čine ovaj prostor jedinstvenim i idealnim za edukaciju geologa, rudara, kemičara te svih ljubitelja prirode i prirodnih resursa, ali i kao turistički potencijal.

Sajam, koji je prvobitno koncipiran kao izložba minerala, stijena i fosila Srednjobosanskog škriljavog gorja s prikazom povijesti rudarenja na ovim prostorima, postao je prepoznatljiv izvan granica općine Kreševo i Bosne i Hercegovine zbog kvalitete eksponata, broja izlagača i velike posjete, kao i prisutnosti u medijima. Naša država se tako našla na listi zemalja u kojima se organizirano okupljaju kolekcionari i zaljubljenici u minerale i stijene. Uspjeh zaljubljenika u minerale i stijene do sada ne bi bio moguć bez stručne pomoći prof. Galibe Sijarić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Planinarskog društva Bitovnja Kreševo, Općine Kreševo, financijske pomoći prijatelja kolekcionara te Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna, koja je prva prepoznala ovaj projekt.

Informacije za izlagače na sajmu

Zbog ograničenog broja smještaja u samom Kreševu, preporučuje se prethodna najava.

Telefon: +387 (0) 63 812 122 - Žarko Bešlić

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Informacije o dodatnim turističkim atrakcijama u Kreševu i regiji, kao i smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima, možete pronaći na web stranici www.kresevo.info

Informacije za posjetitelje sajma

Dragi posjetitelji,

Za sve one koji nikada nisu posjetili Kreševo, a žele doći na sajam, ovdje ćemo objasniti najbliže smjerove dolaska.

Za sve one koji dolaze iz pravca Sarajeva, najjednostavnije je doći autoputem preko Lepenice ili putem koji vodi od Mostarskog raskrižja preko Rakovice i Kobiljače do motela ZIGI na Han-ploči, gdje trebate skrenuti prema Lepenici i odatle doći do Kreševa.

Za sve koji dolaze iz pravca Zenice, najbliži put vodi preko Zenice, Kaonika, Busovače, Kiseljaka do Kreševa.

Iz Travnika: Travnik - Nova Bila - Vitez - Kaonik - Busovača - Kiseljak - Kreševo.

Za posjetitelje koji bi željeli prenoćiti u Kreševu, preporučljivo je prethodno se najaviti zbog ograničenog broja smještaja.

Sve informacije o sajmu i oko sajma možete dobiti na:

Telefon: +387 (0)63 812 122 - Žarko Bešlić

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Informacije o dodatnim turističkim atrakcijama u Kreševu i regiji, kao i smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima, možete pronaći na web stranici www.kresevo.info

KONTAKT: ŽARKO BEŠLIĆ tajnik udruge +387 (0) 63 812 122 zarko@kresevski-citrin.ba

© 2023 Copyright: Kreševski citrin Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.